MEDOVINA

Voda, med, kvasinky – základ chuti medoviny

Medovinu pripravovali už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Rovnako sa vyskytovala u Keltov, Slovanov a Germánov. Ide o vykvasený alkoholický nápoj z medu – víno z medu. Ide o sladký alkoholický nápoj medovej chuti, zvyčajne obsahuje 12 – 14% alkoholu.

V závislosti od použitej suroviny a typu receptúry poznáme 3 základné kategórie medoviny:

  • medovina tradičná – tento druh medoviny sa viac či menej vyrába po celom svete, robia ju aj viacerí výrobcovia na Slovensku
  • medovina bylinná resp. korenená – na Slovensku najrozšírenejšia forma výroby medoviny
  • medovina ovocná – tieto medoviny sú skôr zaužívané a typické pre amerických a britských výrobcov.

Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 – 24 °NM) a sladkú (28 – 32 °NM).[4]

Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na: medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.

Naša medovina

voda – „Pod Stolicou zimná voda vyviera, ej, kto s nej pije, tot nygdaj neumiera.“ Takto sa spieva v Rejdovej a nezostáva nič iné, len veriť, že Rejdovská voda je iste výbornou základnou ingredienciou pre sladký roztok budúcej medoviny.

med – Med na sladký roztok budúcej medoviny máme od vlastných včelstiev, ktoré sú umiestnené v Rejdovej. Pokiaľ nám vlastná produkcia nepostačuje, nakupujeme ho od miestnych včelárov. Po vetrových a kôrovcovej kalamite na holinách sú všade samé maliny, černice, množstvo lesných kvetov. Výborné podmienky na včeliu pastvu.

kvasinky – Bez nich by to asi nešlo správnym smerom. Nie tie nie sú z Rejdovej, tie nakupujeme.

slide-1