MED

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak.

Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známy už celé tisícročia.

Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica.
Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev.

Med, ktorý máme od našich včelstiev je čisto ekologický produkt, ktorý pochádza z oblasti, kde je životné prostredie nepoškvrnené vonkajšími vplyvmi.

med

Horský kvetový med

iné názvy: mountain blossom honey (en), gebirgsblütenhonig (de), miel de fleurs de montagne (de), miel de flores de montaña (es), miele di fiori di montagna (it),

popis: zlatožltý krémový med pochádzajúci z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, ale aj z liečivých bylín. Môže byť jedno alebo viacdruhový – podľa druhu kvetov. kryštalizuje,

chuť: sladko aromatická, kvetová, svieža,

použitie: je vhodný aj na varenie, či pečenie a taktiež ako liečivo.

Lesný med

Tento chutný med je vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje najmä nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.